Thursday 12 November 2009

Hány ember fér el egy motoron?




Hány ember fér el egy motoron? A nagyobbakból kettő három, a kisebbekből nyolc-kilenc, vegyesen pedig hat-hét.

Azt hiszem ez a fotó tükrözi leginkább az indiaiak hozzáállását ahhoz, hogy mit osztanak meg egymással és mit nem, és milyen szinten. Mert gyakorlatilag szinte mindent megosztanak!

Ha vendéglőbe megyünk, mindenki külön rendel valamit, de mindenki eszik mindenki tányérjából, tetszés szerint, kérdezés nélkül, és ehhez már én is adaptálódtam. Eleinte voltak aggályaim hogy vajon kezet mosott-e az a személy, aki épp a rizsemből vagy a zöldségekből csipeget, de erről leszoktam, mert valószínüleg nem mosott kezet, és akkor meg csak saját magamnak ártok a túlagyalással. Ha ők bíznak a természetben, bízok hát én is. Na és általában az ember a saját tányérjáról fal kettőt-hármat mielőtt a másikéban keresgélne, ezért aztán a koszt lenyalják mielőtt az én tányéromba kerülne, ez valamelyest megnyugtató gondolat (vagy inkább ez kellene jobban aggasszon?).

Ha a munkahelyemre megyek reggelente és riksázom, akkor a háromszemélyes riksába beülünk nyolcan, és a sofőr még megáll felvenni két-három embert. És mindig az az érzésem, hogy a jármű teljesen tele van, de gyakran mégiscsak beszáll még egy két ember, és befér, úgyhogy lehet hogy tulajdonképpen a riksa mágikusan kitágul vagy valami.

Ha az ember vonatjegyet vesz, helyjeggyel, és felszállás után azt veszi észre, hogy a helyén már ülnek öten, akkor európai szokás szerint kezdi lobogtatni a jegyét, hogy az bizony ide szól és jó lenne leülni. A reakció nagyon bájos, széles mosoly, és az öt ember összehúzódik a két széken és csinálnak helyet a hatodiknak.

No comments: