Friday 30 October 2009

Bindi festés


Bindinek azt a festett, ragasztott, néha tetovált homlokdíszt nevezik, amit az itteni nők nagyon rég óta viselnek. Régen volt életkor, házasság, etnikum jelzésértéke, de ma már inkább csak díszként szolgál.

Az egyik leggyakoribb a festett bindi, amit minden nap frissen festenek, nem nagy művelet, gyakorlatilag csak egy kis festékpor kell meg egy kéz, az ember belemártja az ujjbegyét a porba, a homlokára nyomja, és kész is a bindi. Persze van ennél sokkal szofisztikáltabb verzió is, sőt, ma már pici ékszereket is ragasztanak bindiként a homlokra.

Az egyik kedvencem a festett bindik közül az, amelyiket pici fém lenyomatolóval lehet elkészíteni, nagyon egyszerűen és gyorsan megoldható, sok színben, sokféle mintából. Rishikeshben alávetettem magam egy bindizésnek, az eredmény egész cuki lett.

Majd a csávó illusztrálta, hogy milyen egyszerűen és gyorsan lehet variálni a színeket és a mintákat:


Majd addig magyarázott, amíg hagytam magam rábeszélni egy színes bindi készítő szettre, aminek otthon bizonyára nagy hasznát fogom venni.


Ha jobban belegondolok, akkor tudom is mire fogom használni a bindikészítőt. Szervezünk majd egy indiai estét, ahol főzni fogok, és mindenkit telefestek bindikkel, aki él és mozog (és eljön). Ezt meghívásnak is lehet venni :-)

No comments: