Saturday 3 October 2009

Kullu es Dusshera

A Szeptember-Október hónap Indiában a fesztiválok ideje, amikor a hinduk tíz napig ünnepelnek, böjtölnek, ceremóniákkal és rituálékkal, annak a megünneplésére, hogy Rama Isten győzedelmeskedett Ravana démon fölött. A Dusshera annak az ünneplése is, hogy Durga Istennő legyőzte a Mahishasura nevű gonoszt, ezért az egész ünneplés tulajdonképpen a jó győzelme a rossz fölött.

Van egy kis városka, Kullu, ahol nagy hagyománya van a Dusshera ünneplésének, ezért elmentünk megnézni hogy miről is van szó tulajdonképpen. Fotóriport alant.

A szent állat az szent állat: tehén a tömegben



Mi egy ház tetjéről néztük végig a felvonulást, iszonyú tömeg volt, és sokat Isteneket cipeltek a vállukon, például az esernyő kinézetű cucc alatt egy Isten ücsörög:



Ezt nevezem tömegnek:



Az Isteneket és az ünnepeket a katonák is egyformán tisztelik és ünneplik, ezért aztán nagyon sok katona felvonulás volt:



Érdekes módon a vattacukor mindig nagyon pink (még nem próbáltam, de fogom!):



A felvonulás nagyon zajos és hangos (mint minden itt Indiában), ezért rengeteg zenekar meg hangszeres muksó volt:



Vonulnak az Istenek; két csávó a vállán tartja, az oldalsó kettő pedig egyik oldalról a másikra billegeti. Először azt hittem részegek, de aztán a főnököm azt mondta, hogy ez a billegetés azt jelzi, hogy táncolnak az Istenek. Mondjuk szerintem attól még lehet hogy valamit felhajtottak a csávók mielőtt beálltak hordárnak...



Az egész ünnepség nagyon békés volt, nem csoda, hiszen rengeteg rendőr volt mindenhol:



Az Istenek vonulására mindenki nagyon kiváncsi volt:



Tényleg mindenki látni akarta a felvonulást, ezért mindenhonnan emberek kukucskáltak, nyomakodtak, gyúródtak:

No comments: