Monday 19 October 2009

Gwaliori gurdwara

A gurdwara szót tulajdonképpen gurudwarának ejtik, mert a jelentése ajtónyílás a guruhoz, vagy ajtó a guru felé, és a szíkh vallás követőinek a temploma. Egy csomó ilyen templomban jártam mióta itt élek, többek között a Golden Temple is ilyen volt, és Gwaliorban is ellátogattam egybe.

A Gwaliori azért volt különleges, mert hajnalban mentünk el, épp kelt fel a nap, nem voltak még emberek, nagyon szépek voltak a fények, az egész templomnak és templomkertnek nagyon különleges hangulata volt.

A gurut mint tanárt, vallási vezetőt értelmezik, és a gurdwara az ő otthona. Akármilyen vallás követőit nagyon szívesen látják a szíkh templomokban, de az etikettet mindenkinek követni kell: a cipőt le kell venni, a fejet le kell takarni, és a kezet meg kell mosni mielőtt az ember belép a templomba. Szintén tilos alkohol hatása alatt belépni a templomba, vagy alkoholt vagy cigarettát bevinni, viszont pénz lehet az embernél, és ima után lehet adakozni a gurdwara fenntartásáért.
A nagyobb gurdwarákban ingyen ételt adnak bárkinek aki éhes, de tényleg, akármilyen bőrszínű vagy vallású embernek.

Sokat gondolkodtam, hogy miből tartják fenn ezeket a templomokat, és megtudtam hogy egyrészt a látogatók adományaiból (még a nagyon szegények is adnak pénzt), másrészt a gazdak szíkh emberek tetemes adományaiból.





A nagyobb gurdwarák udvarában mindig van egy medence, benne víz amibe a hithű szíkhek belemosakodnak, ezáltal megtisztulnak. A férfiak bugyiban vagy kendőbe tekerve mosdanak, a nőknek viszont van egy külön - általában fából - elkerített rész ahol merítkezhetnek.



Mini-gurdwara:

No comments: