Tuesday 18 August 2009

Palota és kunyhó

Tegnap vendégségben voltam egy nagyon kedves családnál, vacsorameghívás volt meg ott is aludtam tegnap éjjel. Először nekem is furcsa volt a gondolat hogy egy vadidegen családnál aludjak, de hamar belejöttem a vendégeskedésbe, tudniillik gyönyörű volt a ház és nagyon kedvesek az emberek. A házban van három nappali, két veranda (elől-hátul), ebédlő, hatalmas konyha, nyolc szoba és nyolc fürdőszoba. Nagyon ízlésesen van berendezve, és az ott lakók nagyon közvetlen, kedves emberek. Vacsora előtt pár órát (!!) beszélgettünk a nappaliban, friss limonádét iszogattunk, virslit ropogtattunk és az európai és indiai nép különbözőségeiről beszélgettünk. Az apa a hadseregben szolgált, nagyon művelt és intelligens ember, rajong Obamáért, érdeklődő volt, meg mesélt India múltjáról, Európáról, Amerikáról. Mesélte, hogy a házasságuk nem szerelem házasság, hanem megrendezett házasság, a szüleik kinézték őket egymásnak, ők egyszer találkoztak az esküvő előtt, de végülis jó életük volt, mert megszerették és tisztelik egymást. Azt is mondta, hogy ő amúgy liberális, és szerinte ha két ember pár év elteltével sem tud jól kijönni a házasságban, akkor inkább váljanak el és próbáljanak meg mást keresni, mert rövid az élet.

A vacsora isteni finom volt, fűszeres csirke, rizs, túrós saláta, paszulyos szósz, lencsés szósz, hagyma, uborka – mindezt kézzel ették. Nem mintha nem lett volna evőeszköz, mert volt villa meg egy kanál (kés nem), de csak én használtam a villát, ők inkább kézzel intézték el. Ez egy szokás errefelé, nem attól függ hogy az ember gazdag vagy szegény, egyszerűen szokás.
Az anyának az egyik hobbija a kertészkedés, és valóban gyönyörű kertjük van, zöld pázsit, virágok, pálmafák. Egyrészt nagyon szépek, másrészt frissebb tőle a levegő, és mivel a ház közel van az úthoz, ezért a porból és zajból is felfog valamennyit. A hölgy tényleg lelkesen mesélt a kertészkedésről, és hogy mennyire megnyugtató és relaxáló és hasznos dolog a kertészkedés, de azt nem említette, hogy valójában neki a kertészkedés egy mentális tevékenység, ugyanis külön kertészte van, aki a piszkos munkát elvégzi, ő csak tervez, utasít, és a cseléd végrehajt. És itt, nekik, ez a világ legtermészetesebb dolga, úgy a hölgynek, mint a kertésznek.

Az este rendkívül kellemesen telt, hívtak magukhoz máskorra is, meg hívtak lakni is Decemberig, de persze ez a kérdés nem ilyen egyszerű. Illetve nekik igen - nekik természetes lenne, hogy vendégül lássanak valakit négy hónapig - gondolom ez is pluszpont a mennybemenetelkor :-)

No comments: